Egua amb guarniments de festa.
Esterri d'Àneu (Pallars)

 

Els tres tombs.
Valls (Alt Camp)

 

Benedicció d'animals domèstics.
Cinctorres (Els Ports)

 

Els tres tombs
La Selva del Camp (Baix Camp)

 

Curses de matxos.
Ascó (Ribera d'Ebre)

 El porc de Sant Antoni .
Vilanova i la Geltrú (Garraf)

 

 

 

 

Els animals

 

 

Sant Antoni és considerat patró dels animals domèstics i de feina. Conta una llegenda que sant Antoni, que s'havia retirat a fer d'ermità al desert, va aconseguir, entre altres miracles, guarir un porquet que era esguerrat. D'ençà aquell dia, l'animal el va seguir per tot arreu. Per aquesta raó, en moltes imatges es representa sant Antoni amb el garrí als peus.

El patronatge de sant Antoni és, en general, sobre tots els animals domèstics. Més específicament, però, es refereix als animals de treball: cavalls, ases, mules, bous i també als porcs i les aus de corral; és a dir, els animals que tenen una utilitat per a l'economia domèstica. Gossos, gats i altres animals de companyia han agafat darrerement el protagonisme a mesura que anaven desapareixent els animals de feina.

La benedicció dels animals s'havia fet arreu. Una forma d'antiga tradició de fer la benedicció dels animals és portar, de bon matí, la imatge del sant a la plaça al costat de la foguera. Els animals són conduïts a aquest indret i els fan donar tres tombs al voltant de la imatge del sant, passar també pel davant de la foguera, per acabar fent una ofrena al sant. També és costum en altres pobles fer la cercavila amb els animals, després de la benedicció, i anar a tombar la foguera.

A Falset (Priorat), la celebració de Sant Antoni s'anomena l'Encamisada. Es diu que commemora la victòria dels falsetans enfront dels francesos que assetjaven la vila. Una nit, els de Falset van fer un atac per sorpresa portant una camisa blanca per tal de reconèixer quins eren dels seus. Efectivament, hi ha una maniobra militar antiga que es coneix amb el nom d'encamisada; d'aquí es pot constatar com la denominació ha passat a designar, en diferents indrets, desfilades d'animals amb un rerefons llegendari relacionat amb un fet militar ­contra els moros, per exemple. Els participants han de portar camisa blanca. De fet, van amb el vestit folklòric de català.

Un animal que té una especial significació en aquesta diada és el porc. En moltes poblacions havia estat costum criar un garrí entre els veïns, que era propietat de l'església, per tal de rifar-lo o subhastar-lo per Sant Antoni. El porquet anava solt pels carrers durant el dia, portant un cascavell o campaneta que l'identificava, i li donaven de menjar a la casa on es ficava. Trobem també una dita popular que afirma, tot fent referència a una persona que és rondaire, que "dóna més voltes que el porquet de sant Antoni"